Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

STOP!


  • στις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων
  • στο αντιδραστικό καθεστώς της αξιολόγησης των δασκάλων και καθηγητών
  • στους διευθυντές-μάνατζερ και τα σχολεία-Coca Cola
  • στο Νέο Λύκειο και το πάρτι της παραπαιδείας
  • στη μαζική παραγωγή ημιμαθών και ημιαπασχολούμενων νέων

Δεκάδες σχολεία και τμήματα συγχωνεύονται – δηλαδή γίνονται αμνοί στο βωμό των περικοπών και κλείνουν. Δάσκαλοι και καθηγητές εντάσσονται εκβιαστικά στην αξιολόγηση – έτσι, χιλιάδες θα οδηγηθούν πιο εύκολα σε διαθεσιμότητα και απόλυση. Οι διευθυντές καλούνται να διοικήσουν «αντικειμενικά» και αυστηρά – με άλλα λόγια, να μετατραπούν σε μάνατζερ που θα διοικούν τα σχολεία, κάποια από τα οποία θα έχουν ιδρυθεί με ΣΔΙΤ και θα γράφουν Coca-Cola. Στο μεταξύ, η τράπεζα θεμάτων άρχισε ήδη να λειτουργεί – επισπεύδεται η μαζική παραγωγή ημι-μορφωμένων, ημι-απασχολούμενων νέων, όπως επιτακτικά ζητούν οι επιχειρήσεις, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Welcome my son, welcome to the machine – όπως έγραφαν πριν από 35 χρόνια οι Pink Floyd, για να παραμένουν το ίδιο ή και περισσότερο επίκαιροι σήμερα. Είμαι εξάρτημα εγώ της μηχανής σας, κι ο γιος μου το ανταλλακτικό – τραγούδησε και η Ελένη Βιτάλη πριν 25 χρόνια, όμως μοιάζει σαν να είναι σήμερα…
Φτάνει πια! Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους δήμιους της δημόσιας-δωρεάν εκπαίδευσης να συνεχίσουν το έργο τους χωρίς να μπούμε μπροστά τους. Δεν δικαιούμαστε να λέμε πως δεν γίνεται τίποτα και πως δεν αλλάζουν οι καιροί. Δεν γίνεται να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε κάποιους άλλους – ποιους, άραγε; – κι εμείς να μένουμε αδύναμοι, φοβισμένοι και απαθείς στη γωνία. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε τι να απαντήσουμε στα παιδιά μας όταν θα μας ρωτήσουν «κι εσείς τι κάνατε στον πόλεμο, μάνα και πατέρα;». 
Γι’ αυτό, οι συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων πρέπει να μείνουν στα χαρτιά τους. Τα νέα, 25άρια και 30άρια τμήματα της αμάθειας δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ιδρυθούν. Θέλουμε όλα τα σχολειά σε πλήρη λειτουργία, θέλουμε να φτιαχτούν και άλλα με όλες τις αναγκαίες υποδομές για μια αξιοπρεπή εκπαίδευση. Θέλουμε όλους τους δασκάλους και καθηγητές στη θέση τους, διεκδικούμε ακόμη περισσότερους, μιας και κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα για να γίνουν τα παιδιά μας η σπορά της νιάς ζωής. 
Αυτός ο νόμος πρέπει να ακυρωθεί στην πράξη, όπως και οι νόμοι για την αξιολόγηση, το Νέο Λύκειο, την κατάργηση των δωρεάν μεταφορών, την προώθηση της ιδιωτικής (παρα)παιδείας. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές – οι τρεις «κοινότητες» του ίδιου, του δικού μας «σπιτιού» – πρέπει να πάρουν τώρα την κατάσταση στα χέρια τους. Να σταματήσουν την αιμορραγία των λαϊκών, εργατικών οικογενειών. Να αποκαλύψουν τα πραγματικά σχέδια των κυβερνώντων και της ΕΕ, να ξεμπροστιάσουν όσους κάνουν υπόγεια παζάρια μαζί τους για να ξεπουλήσουν τους αγώνες, να καλέσουν σε πανστρατιά όλη την κοινωνία. 
Όλοι ξέρουμε πως όπου κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή. Πως εκεί που μπαίνει λουκέτο σε ένα νοσοκομείο, αργά ή γρήγορα παίρνει τη θέση του ένα νεκροταφείο. Η γνώση και η οργή μας ας γίνουν δύναμη αγώνα και ανατροπής. 
Κι ας φωνάξουμε τόσο δυνατά για να το ακούσουν καλά οι κυβερνήσεις και οι τρόικες, οι χορηγοί και επιχειρηματίες: Αυτοί μπορεί να θέλουν να μας θάψουν, μα ξεχνούν ότι είμαστε σπόροι!


δ.σ. συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 24ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...