Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



My School Από τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του καλεί όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώνουν σε καθημερινή βάση την ψηφιακή πλατφόρμα/εφαρμογή υπό τον τίτλο My School στον ιστότοπο https://myschool.sch.gr
Τι είναι όμως το My School και τι στοιχεία ζητά ‘’η υποχρεωτική εγκύκλιος’’ να καταχωρούνται σε αυτό;
 Σε αυτό καταχωρούνται: α)το ΑΜΚΑ του μαθητή, μέσω του οποίου θα μπορεί οποιοσδήποτε (εργοδότης, ασφαλιστική εταιρία, κλπ) να γνωρίζει πιθανά προβλήματα υγείας που ενδεχομένως είχε κάποτε το παιδί σου, β) Πλήρη στοιχεία εργασίας και μορφωτικό επίπεδο πατέρα και μητέρας μαθητή, γ) Γλώσσα πατέρα και μητέρας μαθητή, δ) Πλήρη στοιχεία επικοινωνίας με οικογένεια μαθητή (τηλέφωνα σταθερά και κινητά, φαξ, ηλεκτρονικές διευθύνσεις), ε) Επιβληθείσες ποινές μαθητή (αποβολή, ωριαία αποβολή, απλή παρατήρηση, επίπληξη, μείωση διαγωγής κλπ), στ) Ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητή με πρόβλεψη καταγραφής/περιγραφής του ”οικογενειακού περιβάλλοντος” και της ”φαρμακευτικής αγωγής” του μαθητή, ζ) Καταγραφή των παλιννοστούντων/αλλοδαπών μαθητών με ερωτήσεις βιογραφικών στοιχείων όπως "Έτη σε σχολεία Ελλάδος", ”Ελληνικής καταγωγής”, ”Έτος αφίξεως στην Ελλάδα” κλπ. Με δυο λόγια κατηγοριοποιούν και φακελώνουν τα παιδιά μας από το δημοτικό… Γιατί; Για ποιο λόγο; Τι σχέση έχει το ΑΜΚΑ, με τη μόρφωση των παιδιών μας, με τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο, με την εργασία τους αργότερα; ποιος θα χρησιμοποιεί μελλοντικά και δια βίου αυτά τα δεδομένα;
Το My School, είναι «ο ηλεκτρονικός ρουφιάνος» του σχολείου που οραματίζονται, ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια τους, για να μπορέσουν να ασκήσουν με επιτυχία τον ολοκληρωτικό έλεγχο της προσωπικότητας των παιδιών μας και του μέλλοντός μας. Μέσα από αυτό η κυβέρνηση επιβάλλει τον εφιάλτη του απόλυτου φακελώματος των παιδιών και της οικογένειάς τους για όλη τους τη ζωή, ποινικοποιεί τη συμπεριφορά μαθητών-εκπαιδευτικών, ενώ πίσω από την αξιολόγηση, κρύβεται η  κατηγοριοποίηση των σχολείων που στοχεύει στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των σχολικών μονάδων και στο χτύπημα της Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.
 Όσον αφορά το περιεχόμενο της παρεχόμενης ‘’παιδείας’’; Είναι ολοφάνερο ότι η αντιεκπαιδευτική τους πολιτική δεν εξυπηρετεί στη διαμόρφωση ελεύθερων προσωπικοτήτων και πολιτών αλλά υποταγμένων υπηκόων. Το περιεχόμενο των σπουδών θέλουν να υπαγορεύεται και να ελέγχεται από την περίφημη ‘’αγορά’’, τα  ιδιωτικά συμφέροντα. Γι’ αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε κρίνουν επικίνδυνο: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. Για να το πετύχουν αυτό τα ‘’πολιτικά νούμερα της αγοράς’’ θέλουν να κάνουν τα παιδιά μας αριθμούς, ελέγχοντάς τα –αν είναι δυνατόν- από τη στιγμή της γέννησή τους ακόμα. 
 Όμως εμείς ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας μια κοινωνία και ένα σχολείο, της γνώσης, της αυτενέργειας, της δημιουργίας, της ελευθερίας.
Θα μας βρουν απέναντι. Μόνο εκπαιδευτικούς, παιδαγωγικούς και μορφωτικούς σκοπούς δεν έρχεται να επιτελέσει το νέο πληροφοριακό σύστημα My School!
Οφείλουμε ως γονείς να περιφρουρήσουμε τα παιδιά μας, να μην δίνουμε και να μην επιτρέψουμε να καταχωρηθούν τα στοιχεία των παιδιών μας σε καμία βάση δεδομένων.
Καλούμε τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων να σταθούν στον παιδαγωγικό ρόλο τους και να αρνηθούν να παίξουν το ρόλο τού «καταγραφέα».
Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το my school.
Το υπουργείο Παιδείας σιωπά. Δεν έχει δώσει καμιά απάντηση στο αίτημα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την νομιμότητα ή μη της εφαρμογής MySchool, και των προσωπικών δεδομένων και στοιχείων που εισάγονται σε αυτήν.
Σύλλογοι Γονέων και Εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα το καταγγέλλουν και  αντιδρούν.
Εσύ τι περιμένεις;



ΕΥΖΗΝ  Πρόγραμμα καταγραφής και συλλογής προσωπικών δεδομένων των παιδιών μας. Αφορά μετρήσεις σωματικών δεδομένων (ύψος, βάρος), καταγραφή εξωσχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων και διατροφικών συνηθειών, ενώ στην τελική του φάση, ολοκληρώνεται με δοκιμασία παλίνδρομου τεστ όπου γίνεται μέτρηση της φυσικής κατάστασης και της σωματικής αντοχής των μαθητών. Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ είναι προαιρετικό. Απαιτείται η συναίνεση των γονέων με υπεύθυνη δήλωση για να συμμετάσχουν τα παιδιά σε αυτό. Σε κάποια σχολεία προσπαθούν να το υλοποιήσουν  ως υποχρεωτικό, ζητώντας υπεύθυνη δήλωση μόνο για τη συμμετοχή στο παλίνδρομο τεστ. Καθηγητές Φυσικής Αγωγής αναφέρουν πως ενέχει κίνδυνος για την υγεία των μαθητών, αφού απαιτείται η παρουσία γιατρού και πρόσφατου καρδιογραφήματος. Σε μια περίοδο που πολλοί μαθητές υποσιτίζονται, σχολεία μένουν ασυντήρητα κι εγκαταλείπονται στην φτώχεια, τμήματα συμπτύσσονται, ειδικότητες της δημόσιας εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ) καταργούνται προς όφελος της ιδιωτικής, θέσεις δασκάλων και καθηγητών παραμένουν κενές, και οι μαθητές στερούνται πια, μέσα και έξω από τα σχολεία, τις πιο στοιχειώδης ανάγκες (στέγασης, θέρμανσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης), κάποιοι θέλουν να κάνουν έρευνες για τις διατροφικές  συνήθειες  υποδεικνύοντας την ενοχή των απλήρωτων ή άνεργων γονέων. Κανείς δε μας  διασφαλίζει ότι τα προσωπικά και ιατρικά δεδομένα των παιδιών μας δεν θα καταλήξουν σε ασφαλιστικές εταιρίες, σε εταιρίες τροφίμων και σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Υποτίθεται ότι ‘’εξασφαλίζεται η ανωνυμία των μαθητών’’ που συμμετέχουν σ’ αυτό, καταγράφοντας αντί του ονοματεπώνυμου τον προσωπικό αριθμό μητρώου του μαθητή. Την έρευνα για το ΕΥΖΗΝ έχει αναλάβει το Χαροκόπειο. Το ίδιο ίδρυμα είχε πραγματοποιήσει παρόμοια έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών της Αττικής και κατά το παρελθόν. Είχε καταγγελθεί τότε, από συλλόγους εκπαιδευτικών, η άμεση σχέση και η συνεργασία του Χαροκόπειου με εταιρείες από τον κλάδο των τροφίμων-ποτών.  Προγράμματα σαν το ΕΥΖΗΝ δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την χώρα μας από το να  βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, τόσο στην παιδική παχυσαρκία, όσο και στα υπέρβαρα παιδιά. Ούτε βέβαια κατάφεραν να αποτρέψουν την εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων από μικρή ηλικία. 


Κεραίες    Κινητής   Τηλεφωνίας
Οι επιπτώσεις της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας  στην υγεία των έμβιων όντων είναι μακροχρόνιες  και δρουν αθροιστικά. Οι επιδράσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς στην υγεία των μικρών παιδιών. Υπάρχουν, για όποιον θέλει να ψάξει και να μάθει, δεκάδες δημοσιευμένες μελέτες στο διαδίκτυο.  Ολοένα και περισσότερο, άλλοτε καμουφλαρισμένες άλλοτε εμφανείς, κεραίες κινητής τηλεφωνίας τοποθετούνται δίπλα σε σχολικές μονάδες. ’’Νόμιμες’’ ή ‘’παράνομες’’ ακτινοβολούν το ίδιο απειλητικά και θέτουν εν δυνάμει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας και τη δική μας. Οι νομοθετούντες κωφεύουν στις δικαιολογημένες αντιδράσεις, γονέων, μαθητών, κατοίκων και φορέων, για να μη μείνει πίσω η πολλά υποσχόμενη ‘’ανάπτυξη’’. Οι εταιρείες κινητής  τηλεφωνίας  συνομιλούν απευθείας  με τους Πολιτικούς ηγέτες  του τόπου μας, όταν δεν τους παρακολουθούν (σκάνδαλο υποκλοπών).Τα συμφέροντά τους τα υπερασπίζεται ένα τεράστιο δίκτυο άμεσα και έμμεσα ωφελούμενων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: εργαζόμενοι σε αυτές καθώς και σε εταιρείες τεχνικής υποστήριξης και λοιπών παρελκομένων (κατασκευαστές και συντηρητές καμινάδων, επιγραφών, θερμοσίφωνων),  ιδιοκτήτες των χώρων τοποθέτησης κεραιών (υψηλά μισθώματα), Τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (μέτοχοι, διαφήμιση, χορηγίες), και τέλος αναξιόπιστοι ‘’αρμόδιοι’’ φορείς (επιχορηγούμενοι επιστήμονες, ερευνητές, οργανισμοί, μελέτες) και πολιτικοί. Η υγεία και η ζωή των παιδιών μας είναι πάνω από τα κέρδη των εταιριών.
Χώρες όπως η Σουηδία, η Ταϊβάν, το Ισραήλ, η Αυστρία, απομακρύνουν ή απαγορεύουν την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ασυρμάτων δικτύων  Wi-Fi, δίπλα σε σχολεία και σε κατοικημένες περιοχές. Το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο έκρινε ως αναξιόπιστα τα όρια έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που είχε θέσει η Κομισιόν το 1999, απαιτώντας την επανεξέτασή τους. Προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει πόρους από την έρευνα για μια εκστρατεία ενημέρωσης της νεολαίας σχετικά με πρακτικές ασφαλέστερης χρήσης των κινητών. Με αυτή την πρόταση παραδέχεται, ότι η προστασία είναι πιο επείγουσα από την ίδια την έρευνα. Δηλαδή, ο κίνδυνος είναι πλέον αποδεδειγμένος. Επικρίνει τις ασφαλιστικές εταιρείες, που εξαιρούν από την ασφαλιστική κάλυψη κινδύνους σχετικούς με τις ακτινοβολίες, γεγονός που σημαίνει ότι στην πράξη οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζουν τον κίνδυνο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε ανακοίνωσή της του  2011, αναβαθμίζει στην κατηγορία 2Β, τον κίνδυνο που απορρέει από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Προειδοποιεί για την αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης καρκινογενέσεων και  εγκεφαλικών γλοιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...