Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Κινηματογραφικές Κυριακές ενάντια στο φασισμό (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Γυμνασίου Καματερού)


Φίλοι και φίλες,


επειδή ζούμε σε  περίεργες εποχές, που τίποτα δεν είναι αυτονόητο ούτε καν η αξία της ανθρώπινης ζωής, οι πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης τίθενται σε αμφισβήτηση από διάφορους και ο φασισμός καραδοκεί παντού σε όλες τις εκδόσεις, σκεφτήκαμε να περπατήσουμε σε παλιά γνωστά αλλά ξεχασμένα χνάρια για να ξαναθυμηθούμε τους αγώνες της ανθρωπότητας ενάντια στο φασιστικό φαινόμενο. Σκεφτήκαμε να περάσουμε μαζί και με τα παιδιά μας κάποια απογεύματα Κυριακής παρακολουθώντας ταινίες με ανάλογο περιεχόμενο και να συζητήσουμε, πίνοντας το καφεδάκι μας για τα ερωτηματικά και τις αγωνίες μας σχετικά με το αυγό του φιδιού. Ποιός και γιατί το εκκολάπτει, ποιούς εξυπηρετεί η αναβίωση της φρικαλεότητας του φασισμού.


Το πρόγραμμα των κινηματογραφικών προβολών είναι:


Κυριακή 10 Νοεμβρίου: «Οι Γερμανοί ξανάρχονται»

Η ταινία είναι παραγωγής  του 1948, με το Βασίλη Λογοθετίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελάριου. Το σενάριο είναι των Αλέκου Σακελάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.


Κυριακή 24 Νοεμβρίου: « Το ξυπόλητο τάγμα»

Το «Ξυπόλυτο Τάγμα» ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που κατόρθωσε να βραβευτεί σε διεθνές φεστιβάλ. Πήρε το 1955 το πρώτο βραβείο («Χρυσή Δάφνη»), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου.
Ο Νίκος Κατσιώτης έγραψε το σενάριο, ενώ την μουσική έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης (η πρώτη του για κινηματογραφική ταινία), με εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (υπό την διεύθυνση τού ιδίου). Η θαυμάσια φωτογραφία ήταν του Μιχάλη Γαζιάδη.
Η σκηνοθεσία είναι του Γκρεγκ Τάλλας (Γρηγόρη Θαλασσινού).




Κυριακή 8 Δεκεμβρίου: «Ο μεγάλος δικτάτωρ»

Η περίφημη ταινία του Τσάρλυ Τσάπλιν με πρωταγωνιστή τον ίδιο. 


Κυριακή 12 Ιανουαρίου: «Το κύμα»

Γερμανική ταινία, σκηνοθεσία Ντένις Γκάνσελ με τους: Γιούργκεν Φόγκελ, Φρέντερικ Λάου, Μαξ Ρίμελτ, Τζένιφερ Ούλριχ
Ένας καθηγητής πολιτικής ιστορίας με αναρχικό παρελθόν και πρωτοποριακές ιδέες στήνει ένα παιχνίδι ρόλων με τους μαθητές του. Μέσα από ένα διδακτικό πείραμα θέλει να τους δείξει στην πράξη την κρυφή γοητεία του ολοκληρωτισμού, τα πράγματα όμως αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο.


Κυριακή 26 Ιανουαρίου: «Μαθήματα αμερικανικής ιστορίας» 

του Τόνι Κέι. Με τους Έντουαρντ Νόρτον, Έντουαρντ Φερλόνγκ, Φερούζα Μπαλκ, Στέισι Κιτς, Έλιοτ Γκουλντ, δραματική ταινία του 1998.


Κυριακή 9 Φεβρουαρίου « Το αυγό του φιδιού»

Ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικού Νίνας Γεωργιάδου για την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα.



Το ραντεβού μας είναι στις 18.30, βάλτε τη διάθεση, βάζουμε τον καφέ.



Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Γυμνασίου Καματερού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...